Publicatiedatum: 30-10-2023

Bijzondere vondsten Westplas

Winssen - 30 oktober 2023.

Bijzondere vondsten Westplas

Wist u dat Geertjesgolf in de prehistorie een aantrekkelijke plaats was om te wonen? De mensen woonden er op hoge delen, zonder bang te hoeven zijn voor natte voeten. Met altijd vers stromend water in de buurt. Sinds 2019 voert Archol bv in opdracht van Geertjesgolf archeologisch onderzoek uit ter hoogte van de Westplas, voorafgaand aan de klei-, zand- en grindwinning.

Grondsporen

Op verschillende locaties bij de Westplas troffen de archeologen sporen en vondsten aan. Op dit moment vindt het onderzoek plaats bij het tweede deel van een nederzetting uit de midden-bronstijd. Zo’n 3.400 jaar geleden lag hier een klein dorp. De huizen vinden we niet meer terug, maar aan de hand van verkleuringen in de bodem zien de archeologen precies waar de palen van de boerderijen waren ingegraven. Deze verkleuringen noemen we grondsporen. Aan de hand van deze sporen weten we ook dat de verschillende erven met hekwerk van elkaar gescheiden waren.

Sieraad van bronsdraad

In de oude bodem vinden we ook het afval van de bronstijdbewoners terug. Zoals scherven van aardewerk potten, aardewerk gewichten die aan weefgetouwen hingen, vuurstenen werktuigen, maalstenen en dierenbotten van vlees dat werd gegeten. En de bronstijd heet natuurlijk niet voor niks zo: er wordt ook brons gevonden! Bijvoorbeeld dit bijzondere sieraad, een arm- of enkelband, gemaakt van gedraaid bronsdraad en aan het einde een sierlijke krul.